Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy fontos az egészségmegőrzés. És talán ami még ennél is fontosabb: sokak számára már nem csak divathóbort (például a diéta, vagy a fogyás miatt), hanem egy teljes életmódváltás.
Az út eleje azonban rögös. Nem csak a vágyainkat kell leküzdenünk, és “átprogramozni” az agyunkat, ízlelőbimbóinkat, hanem meg kell találnunk a megfelelő termékeket is, amik biztonságosak, jó minőségűek, és elkísérnek minket ezen az úton.
Tippek az egészséges életmódhoz
A drasztikus életmódváltás sok kínnal és lemondással járhat, ezért ilyen téren inkább a fokozatosság javasolt. Ne együk tele magunkat, fokozatosan csökkentsük az adagokat, és igyekezzünk minél kevesebb köretet és több salátát enni az ebédhez. Ha uzsonna időben megéhezünk, együnk egy almát vagy körtét a szendvics helyett.
Ez a kezdetben nem fog rutinszerűen menni, de később, hetek-hónapok múltán már a mindennapi élet részévé válnak majd.
Gyakran olvashatjuk a különböző vitaminok dobozán, hogy “az étrendkiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.” Ezt teljes mértékben akceptálni tudjuk. Éppen ezért először az étrendünket kell helyre tenni, majd ezután megtalálni a megfelelő vitaminokat, és ásványi anyagokat.
A legfontosabb vitaminok
Az A-vitamin jól raktározódik, ezért kiegyensúlyozott táplálkozású embernek nem szükséges tabletta formájában bevinni. A szem vitaminjának is nevezik, valamint részt vesz a bélnyálkahártya regenerációjában is.
A B-vitaminokat nehéz egy csoportba sorolni, hiszen több, különböző B-vitamint ismerünk (gyűjtőnévként gyakran használják a B-komplex kifejezést is).
A C-vitamint talán mindenki ismeri: a gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható, habár nem akkora mennyiségben, mint egy-két évtizeddel vagy évszázaddal ezelőtt. (Épp ezért is szükséges a pótlása.) A C-vitamin immunerősítő hatású, valamint segíti a sejtműködést, és megköti a káros szabadgyököket is, amelyek a rosszindulatú elváltozásokért felelnek. Hiánya skorbutot okozhat – ezt azonban már relatíve kis mennyiséggel fedezhetjük (60 mg – kb. egy almában megtalálható).
A D-vitamint napfény vitaminnak is szokás nevezni. Mivel télen kevesebb kerül a szervezetbe, ezért ekkor ajánlott a pótlása. Hiánya fáradtsághoz, fásultsághoz, súlyosabb esetben depresszióhoz vezethet.
Az E-vitamin a szív és az agy vitaminja, remek antioxidáns hatással bír. Ezenkívül nemcsak belül, de kívül is hatásos: fiatalon tartja az arcbőrt, fokozza a bőr ellenálló-képességét és kollagént is termel. Olajos magvak (dió, mogyoró), illetve hüvelyesek (például bab) fogyasztásával is pótolhatjuk.
Ásványi anyagok, amik segítenek az egészség megőrzésében
A kalcium fontos szerepet játszik a fogak, a csont és a haj megerősödésében. Hiánya esetén a csontok gyengébbek, törékenyebbek lesznek. Jó forrása a tej, különböző tejtermékek (joghurt, kefir, sajt), a zöld leveles zöldségek, illetve a hüvelyesek.
A foszfor szerepet játszik az előbb említett kalcium felszívódásában, de jelentős szerepe van a sejtek egészséges működésében, illetve az izomépítésben is. A tejben, a dióban és a húsban is megtalálható.
A magnézium biztosítja a normál idegműködést és felel a bélrendszer egészségéért is. Hiánya ingerlékenységhez, ideges eredetű izompanaszokhoz és görcsökhöz vezethet, de szerencsére egyszerűen pótolhatjuk: együnk zöld levelű zöldségeket, tengeri hínárt, algát (például spirulinát) vagy moszatot.
A króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, valamint segíti a hasnyálmirigy működését – éppen ezért segíthet az inzulinrezisztenciában szenvedőknek, valamint a 2-es típusú cukorbetegeknek. Megtalálható az almában, burgonyában és a banánban.
A vas szerepet játszik a vérképződésben, de kulcsfontosságú az oxigénszállításban, és az energiatermelésben is. Bőségesen megtalálható a belsőségekben, halakban, illetve a tojássárgájában.
Étrendkiegészítők a fontos ásványi anyagokkal, vitaminokkal »